liker

"

srijeda, 23. prosinca 2015.

PRHKA OREHNJAČA

 







 Prhko tijesto pripilo se uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zgodno je da je možete i zamrznuti – kada je izvadite, bit će svježa i još uvijek prhka.

SASTOJCI
Za tijesto:
1 vrećica Kvasca instant Dolcela
400 g Pšeničnog glatkog brašna
280 g maslaca
1 jaje
1 žumance
60 g šećera





  Za nadjev:
350 g oraha
2 žlice Meda bagrem Podravka
150 g šećera
limunova korica
80 g grožđica
rum
Cimet mljeveni
Muškatni oraščić mljeveni
200-300 ml mlijeka




Za premazivanje:
1 jaje

Za posipavanje:
šećer u prahu

PRIPREMA
1. Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.

2. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte i ohladite.


 3. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.

4. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.

5. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.

Posluživanje
Pečenu toplu orehnjaču pošećerite i režite na ploške.

Savjet
Ova orehnjača vrlo je aromatična, dulje ostaje svježa, a prikladna je i za zamrzavanje.

Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari