liker

"

srijeda, 24. veljače 2016.

KREMŠNITA ILI KREMPITA









Sastojci
10 jaja
35 dag dag brašna (pola oštro pola glatko ili samo glatko)
30 dag šečera u prahu
2 vanilin šečera
1 l vode
1,5 l mljeka

 
1/2 paketa lisnatog tijesta (od 1/2kg) za 2 kore
(u zamjenu od 35 dag brašna od toga 15 dag gustina ako imate)
mrvicu soli+par kapi limuna za mješati bjelanjke-snjeg..
10 dag šečera u prahu za bjelanjke

Priprema
1.
Priprema- KORE:
Prvo ispecite kore od lisnatog tijesta (dovoljno je 1/2 pakovanja od 500 gr). Polovicu tijesta podijeli na pola, razvaljaj  koru malo više od veličine pleha jer se pecenjem skupi. Pleh isplahni hladnom vodom na onoj strani na kojoj će se peći kore. Staviti koru i izbosti vilicom, na par mjesta.. Peci   dok ne požuti  cca 5-8 min.  Prvu koru stavi na dno, a drugu ostavi  za gore i  narežite je na kocke. Ako želite mekaniju koru gore  posložite kocke jednu do druge na vruću kremšnitu... A ako volite hrskaviju staviti kad se ohladi  sutradan...

Za ovo vam je potrebna  tepsija (pleh) vel.35x25cm..   tepsija je visoka 6 cm i ispadne vrhom puna..
a možete i sami napraviti lisnato tijesto   ovako  kao lisnato za kore za štrudln: 25 dag margarina, 25 dag brašna. 1 dcl hladne vode i malo soli 1/2 žličice...Margarin rukama izraditi sa šakom brasna kojuuzmemo od 25 daga brašna, Vodu sol i ostali dio brašna izradimo  u glatko tijestoatim tjesto razvaljati u obliku kocke i premazati onim drugim dijelom , preklopiti na pola i opet namazti pa opet preklopiti i staviti na 20 min u frižider  pa opet namazati  i preklopiti dok ne istrošimi taj drugi dio tjesta. Tjesto možemo koristiti odmah za štrudlu ili krempitu kiflice...

 
2.
KREMA: Odvojiti od 1,5 litre mljeka + 1 l vode  iz te količine izdvojimo 5 dcl vode  koje ćemo izmješati sa šečerom u prahu, vanilin šečerom,  brašnom (pola glatkog.. pola oštrog ili samo glatko ..bitno je kvalitetno brašno  kao Podravka )  ako imate gustin  dodajte ga (15 dag gustina i 20 dag brašna )  i izmješajte u glatku smjesu  mutilicom.. Posebno žumanjke izmješajte sa šečerom u prahu i vanilin šečerom u pjenastu kremu dok žumanjci  ljepo ne zažute  tj.. pobijele..U to ubaciti fino  izmješano brašno sa vodom  da dobijemo glatku smjesu..Ostatak od 1,5l mljeka i ostatka 1/2l vode   stavite kuhati u dovoljno veliku posudu  ( moja jevel. 7l ) i prije nego provrije  mljeko sa vodom  umiješajte razmućeno brašno sa šečerom i žutanjcima i mutilicom mješajte u krug praveći osmice  i ljevo desno.  U isto vrijeme   mješajte drugom rukom mikserom (ako imate mikser stajaći sa posudom  još bolje.. ili  multipraktik ako vam u njega stane 10 bjelanjaka za miksati).. No  najbolje je da vam neko od ukućana miksa bjelanjke (dok vi miješate kremu sa žumanjcima) .. ***AKO IMATE MIKSER NA STALKU  ONDA NETREBA POMOĆ   MIKSER MIJEŠA SAM***** Čistim metlicama mikserom  miješati bjelanjke   sa  10-tak dag šečera u prahu  ..mrvicu soli i par kapi limuna ili octa, ponekad dodam i sok od pola limuna..onda ima isto finu aromu..ali to nije po receptu ali   daje fini šmek...
 Bitno je istovremeno mješati  i bjelanjke i žumanjke po ovom receptu..   Nakon što  vidite da je krema dovoljno gusta.... teško mi je reći koliko minuta  miješam  ( nekih 10-15 min  malo više ili manje) no to se vidi  dok miješate da se krema gusne  kao za  puding. Maknite posudu sa  žumanjcima sa vatre i pustite  1-2 minute vrlo kratko prohladi  tj. krema je još više vruca nego topla i umiješajte (NE MIKSEROM)  kuhačom  ili mutilicom  bjelanjke  lagano od sebe prema zdjeli..i tako u krug..
Kada su se sjedinili bjelanjci sa zumanjcima kremom, izlijte u tepsiju na već stavljenu koru, poravnjte špahtlom..  Ja ne vraćam kremu natrag  još kuhati jer je krema dovoljno gusta.. Neka se stisne preko noći  u frižideru..
Ujutro se  umoci nož u toplu vodu i narežu  (uvijek imam običaj svaki put kad napravim rez nožem ponovo ga obrisati ubrusom i u vodu ..inače tako režem pite ..kolače..)..
Ako prvi put niste  onako zadovoljni ne odustajte..kako su ukusi različiti  tako možete kremu prilagoditi  sebi..pa dodati 1 -2 žlice brašna ili čak oduzeti.. Ako ih niste radili..drugi treći put ćete krempite napraviti  sa velikom lakoćom..

3.
Ako vam kojim slučajem ostane malo više kreme   ulijte višak u zdjelice..   Poslagala sam na dno oreo keksiće i urtasila..
Ovako radim i voćne kremšnite;  Ulijem  pola smjese  posložim voće  npr višnje ili ocijeđeno voće iz rumtopfa ..pa dobijem voćnu krempitu..

4.
Umjesto oreo keksa možete staviti piškote ili voće iz rumtopf-a..Brza i ukusna poslastica dok čekamo  krempite sutradan..

5.
Krempita od domaćih jaja je  žuta  lijepša  boja... kao lijevo na slici.. U slast!!

6.
Isto tako možete umjesto kora  stavit petit beure kekse na dno tepsije kao podlogu dole  pa izilit kremu  i gore kad se stisne staviti šlag koji izmiksate sa 1 žlicom gustina(škrobno brašno ) i posuti izribanom čokoladom ili staviti čokoladnu glazuru.. Tako moji omladinci vole.. A ja to inaće imam pod receptom *lažna krempita* zbog kora od lisnatog tijesta kojih u ovom slučaju nema.

Posluživanje
Krempite uvijek napravim dan ranije (navečer) da se stisnu preko noći  u frižideru.. Sutra se jako ljepo režu.. Imam i kalup rastezljivi četvrtasti  za krempite, torte.,  ali sam navikla na tepsiju  i  jedino prvu malo teže izvadim, ali ostale se ljepo vade..
  Ako želite krempite za  manju tepsiju 20x35cm  onda imam omjer   6 jaja,  (25 dag brašna ( 10 dag glatkog +5 dag oštrog+ 10 dag gustina), 20dag šečera u prahu, 2 vanilin šečera  a stavljam kako kad  ako imam gustin dobro a ako ne bez gustina) 1,5 l mljeka (pola vode pola mljeka) + 1 vanilin šečer..
Recept sam pokupila od g-đe koja je  radila kremšnite u Zagrebačkom slastičarstvu..  Napomenula mi je gđa da je važno *kvalitetno brašno* i   miješanje istovremeno  kreme sa žutanjcima i bjelanjke mutiti istovremeno..

0 komentari