liker

"

srijeda, 24. veljače 2016.

KORE ZA PITU KORA ZA PITU NA OVAJ NACIN:)








Sastojci  5 osoba
500gr brasna
ulja da se premazuju jufke
nadijev koji zelite
voda malo samo topla voda. Nisam mijerila kolko odprilike sam stavila.

 
Priprema
1.
Zakuvati(zamijesiti) jufku od brasna sa  samo malo  toplom vodom.Premazati uljem i ostaviti da odstoji.
2.
Dok vi pripremite smijesu za burek(meso,so;luk,biber i 2krompira)jufka ce da odstoji i omeksa.Ili koji vec hocete fil:)
3.
Pobrasnjaviti radnu povrsinu.Po jufki  samo malo posuti sakom brasna tako da se ne lijepi..Uzeti oklagiju(obavezno je malo pobrasnjaviti) i  malo razvuci u krug jufku.Premazati je sa uljem .I podvuci ruke ispod jufke i sa sredine polako razvlaciti .Paziti da se ne pocijepa saviti prste i sa sakama razvlaciti u krug.Onda  sa strane okolo prstima razvlaciti .Pa opet premazati uljem ali ne mnogo i opet ponoviti tako razvlaciti okolo sa prstima ali ne dirati vise sredinu .Raditi tako dok jufku ne razvucete  dovoljno.
Ja stavim na sake i  u krug okrecem tako razvucem sredinu.Pa onda polako vratim na  radnu povrsinu  i onda okolo prstima razvlacim.Pouljim vise puta jer se lakse razvlaci.
4.

 
Kad ste razvukli jufku  dovoljno opet je samo malo pouljiti .
5.
Staviti smijesu(fil) u krug ali ne bas do kraja jufke tako da mozete da sa strane da je motate.
6.
Onda polako rolati okolo cijelu jufku.I dok je rolate u isto vrijeme je razvlacite sve vise.
7.
Rolati je i polako ispravljati u duzinu.
8.
Tako dok se ne sastave strane.Onda je u sredini rasijeci i rastaviti.
9.
Tako  jufku pazljivo pripremiti i uzeti tepsiju u kojoj ce te peci.
10.
Podmazati malo tepsiju i polako poceti motati u srijedu krug i sve dok se ne savijete pitu.Po vrhu samo malo premazite uljem .
11.
Zagrijati renu na 250° i staviti peci .Kad pocne da lijepo rumeni smanjite temperaturu na 220° .Peci od prilike ukupno 40m zavisi od rene.
12.
Kad bude gotova izvadite i poprskate je vodom i pokrijete krpom da malo omeksa.
A ako volite da se ne krcka pita kad jedete onda uzmete prije na 10ak minuta nego sto je pecena, malo vode(odprilike jednu casu od b.k.) u nju stavite soli i ulje i provrite.Sa tim zalijete i ostavite da se  dopece .
13.
Sluzite toplo sa kiselim mlijekom ili salatom.
Prijatno!
Posluživanje
Moram da napisem za tepsiju da je stara iz zavicaja i da se najbolje pece u njoj zato je nebi zamijenila ni za 5 novih:))

0 komentari