subota, 9. siječnja 2016.
POHANE PALAČINKE U UMAKU OD GLJIVA
Kuhajte srcem jer samo kad radimo nesto sto volimo moze biti savrseno...
SASTOJCI
Palačinke
2 jaja
2 dl mlijeka
0,5 dl ulja
1 dl mineralne vode (može i obična, ali s mineralnom su rahlije)
1 čaša od 2 dl brašna
malo soli
20 dag šunke u ovitku ili pršuta, što vam je draže
20 dag sira, nekog koji će se lijepi otopiti
1 mala glavica luka
malo ulja za prženje
Umak
1 žlica maslaca
25 dag gljiva (šampinjoni u ovom slučaju)
1/2 jušne žlice Vegete
sasvim malo muškatnog oraščića, naribanog ili u prahu
malo peršina
2 dl mlijeka
1 dl vrhnja za kuhanje
po potrebi soli i papra
Za pohanje
po potrebi brašno
krušne mrvice
1 jaje
malo mlijeka
malo soli
PRIPREMA
1. Mješalicom umutite jaja s uljem, mlijekom, vodom, brašnom i malo soli. Po potrebi dodajte još brašna ako vam se tijesto čini rijetko, ili mlijeka ako se čini pregusto.
2. Ispecite po 2 (može i više) palačinke za svaku osobu. Neka se malo ohlade.
3. Glavicu luka sitno nasjeckajte i kratko popržite na par kapi ulja.
4. Na sredinu svake palačinke rasporedite nekoliko kriški šunke ili pršuta, naribajte malo sira i pospite s malo prženog luka.
5. Palačinku malo preklopite s 3 kraja, pa zamotajte prema nepreklopljenom kraju, da ispadne kao jastučić.
6. Uvaljajte svaku palačinku u brašno, s mlijekom razmućeno i malo posoljeno jaje, te krušne mrvice. Pržite u ulju do zlatnožute boje. Izvadite na ubrus da se upije suvišna masnoća.
Sada pripremite umak:
7. Operite i narežite šampinjone. Ako koristite šampinjone iz konzerve, ocijedite tekućinu.
8. Rastopite maslac u tavi, pa na njemu kratko popržite šampinjone. Pospite Vegetom, pa zalijte mlijekom i vrhnjem. U umak dodajte malo muškatnog oraščića (sasvim malo da ne pokvari okus) i nasjeckanog peršina.
9. Kuhajte umak nekoliko minuta da se ukuha na željenu gustoću (ako vam se previše zgusne, razrijedite mlijekom). Po potrebi još dosolite i popaprite.
Na tanjure razdijelite po 2 pohane palačinke i prelijte s malo umaka.
Posluživanje
Pohane palačinke u ovoj količini možete poslužiti kao samostalno jelo, a u manjoj količini će biti izvrsno i zanimljivo predjelo. Ako poslužujete kao glavno jelo, poslužite uz njih i neku laganu salatu. Uz to paše i rashlađeno lagano bijelo vino
Izvor: coolinarika.com
0 komentari