liker

"

četvrtak, 10. prosinca 2015.

NEMATE PUNO IZBORA KAD GA PROBATE: MORATE REĆI "MMMMM" .. I UŽIVATI :GRIZ UZITAK









SASTOJCI
Svijetli dio
cca 4 dl mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica bijelog ruma
3-4 žlice griza
cca 3 žlice kokosovog brašna


 
Tamni dio
cca 4 dl mlijeka
1/2 žlice smeđeg šećera
100 g tamne čokolade
(ovdje s 85 % kakaa)
3-4 žlice griza
1 žlica bijelog ruma

Još potrebno
cca 2 koluta ananasa
(svježeg ili iz kompota)
za posipanje kokosovo brašno


 
PRIPREMA
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.

U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.

Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).

Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).

Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.

Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.

POSLUZIVANJE
NAPOMENA
ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu.
Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.

Izvor: coolinarika.com
Preporučeni recepti

0 komentari