liker

"

srijeda, 2. ožujka 2016.

KOLAČ OD NARANČE BEZ BRAŠNA









SASTOJCI
7 žumanjaka
200 g šećera
150 g maslaca
250 g oraha ili maka
naribana korica dvije naranče
sok od jedne naranče
150 g grožđica
1/2 praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
snijeg od 7 bjelanjaka
2-3 žlice marmelade od marelica


 

Glazura
70 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
70 g šećera
1 jaje


 

PRIPREMA
1.Umutite žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. Dodajte tome mekani maslac i sve miksajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte sok i naribane korice naranči. Sve dobro sjedinite. Smjesi dodajte mljevene orahe ili mak. Ja radim s orasima, ali ako više volite mak pripremite kolač s njim. Ubacite grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Dobro izmiješajte lopaticom.
2. Istucite bjelanjke pa kad su gotovi polako umješavajte trećinu po trećinu bjelanjaka u smjesu od oraha sve dok smjesa ne postane kompaktna.
3. Pecite na 180 stupnjeva dok vam kolač nije ispečen. Probajte čačkalicom da li je gotov. Znat ćete da je pečenje završeno kada čačkalica ostane čista nakon što ste ju zaboli u kolač. Pustite da se kolač ohladi.
4. Kad se ohladio spreman je za glazuru. Prvo u lončiću otopite barem dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač.
5. Pripremite glazuru od čokolade tako da zajedno otopite maslac i čokoladu (te šećer ako ga želite staviti u glazuru). Kada se smjesa otopila i postala kompaktna, maknite ju s vatre te dodajte jaje koje ćete odmah i brzo umiješati kako se ne bi zgrušalo. Premažite glazurom. Za izradu glazure možete i ne morate koristiti šećer i jaje. Nek to bude vaš izbor. Ostavite kolač na miru sve dok se glazura ne stisne, a onda možete navaliti.

Posluživanje
Smatram važnim naglasiti da glazuru možete napraviti samo od čokolade i maslaca bez dodatnog šećera. Ja obično tako i pripremam glazuru.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari