liker

"

subota, 5. ožujka 2016.

BOSANSKA KROMPIRUŠA








Sastojci:
ZA KORE:
500 gr brasna za pite i kolace
1/3 kasikice soli
2 – 3 kasike ulja
325 ml mlake vode

 
ZA NADJEV:
1200 gr sitno sjeckanog krompira
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
alternativno:
1 zelena paprika sitno isjeckana
ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
ZALJEV:
150 provrele vode
pinch soli
pinch bibera
1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
PREMAZ:
50 gr domaceg milerama (u SAD – Sula)
Priprema:

Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev. Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano. Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.

 
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju. Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati…….

0 komentari