liker

"

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

KREMASTA KARAMEL TORTA SA ORASIMA







JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna



 



SASTOJCI
biskvit
4 bjelanca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2-3 kašike brašna



preliv
1 kašika šećera
2 kašike vode

krema
4 žumanca
4 kašike gustina
1 puding od vanilije
10 kašika šećera
800 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
par kašika šećera (po ukusu)
1 vrećica želatine fix
10 kašika mljevenih oraha



i još
4 kašike šećera
malo mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA
Bjelanca umutiti sa šećerom.

U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.

Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.

Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.

Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.

Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.

Na biskvit staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.

Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!

 
Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari