liker

"

četvrtak, 4. veljače 2016.

JASMININE LEPINJE U PAR KORAKA









JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna



 




SASTOJCI
1 kg Pšeničnog glatkog brašna Podravka
50 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
650-750 ml mlake vode
2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje zdjele)



Za premazivanje
1 žumanjak
2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)



PRIPREMA
Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer. Sol rasporedite uz sam rub posude.

Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto. Miješajte tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju.

Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.

Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to ponovite još dva puta.

Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na deset jednakih dijelova.

Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste posuli obilato brašnom.

Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite deset minuta da miruje.

Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i kiselog vrhnja.

Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.

U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C. Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje. Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (15-20 minuta).

Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju. Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.

 
Idealne za ćevape, variva, čorbe, sataraše ili za razne namaze.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari