liker

"

četvrtak, 21. siječnja 2016.

SA OVIM RECEPTOM ZA LAZANJE ODUŠEVIT ĆETE SVAKOG GOSTA









JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna



 



Ovaj recept sam dobila od moje mame, a ona je dobila od svoje prijateljice. S ovim receptom sa sjevera Italije oduševiti ćete sve goste.
Mljeveno meso možete zamijeniti piletinom, dodati gljive, povrće ili po vasem ukusu. Savjet: Lasagne možete praviti i sa kupovnim tijestom, u tom slučaju vam trebaju dva pakovanja. Ja više volim napraviti ovaj specijalitet od domaće tjestenine, i razlika se zaista osjeti.

Sastojci
ZA FIL:
– 1 kg mljevenog mesa
– luk
– paprika
– mrkva
– paradajz
– Barilla paradajz sos



– Začini
ZA TIJESTO:
– 4 jaja
– 400 gr brašna
– so
ZA PRELJEV:
– 125 gr putera
– 4-5 kašika brašna
– 1 l mlijeka
DODATNO:
– Sir Parmezan
Način pripreme
Umijesiti tijesto od brašna i jaja. Nije potrebno dodavati vodu.
Ostaviti tijesto da se odmori par sati.
Odvajati kuglice tijesta i razvlačiti ih ručno ili na mašinu za tjesteninu.
Rezati na prevougaonike koji odgovaraju tepsiji kojoj koristite.
Propržite luk i povrće na njemu pa dodajte meso i začine i dinstajte dok ne bude gotovo.
Pred kraj kuhanja dodajte Barilla ili slican sos od paradajza i kuhajte još desetak minuta.
Napravite klasični bešamel sos.



 
Otopite puter i na njemu zapržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
U pomašćen pleh redajte prvo sloj tjestenine, pa bešamel sosa, pa sos od mesa i tako dok ne napunite tepsiju.
Zadnji sloj treba biti tijesto sa bešamelom preko.
Na kraju stavite parmezan, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Skinite foliju i pecite još 15 minuta dok lasagne ne porumene.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani




izvor:www.coolinarika.com

0 komentari