liker

"

ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

KARAMEL ROLAT SA BANANOM









JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna



 


SASTOJCI
biskvit
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo



krema
500 gr šećera
10 kašika brašna (ili gustina)
1 l mlijeka
250 gr margarina

i još
4 banane
malo mljevenih oraha (za posipanje)



PRIRPEMA
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.

Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.

Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.

KREMA
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.

Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!

Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.


  Kada se ohladi,režite na parčad!
  Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani




izvor:www.coolinarika.com

0 komentari