liker

"

četvrtak, 7. siječnja 2016.

GALA TORTA! FINA, KREMASTA TORTA SA LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM, ZA SVE PRILIKE





JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna




 




Sastojci
Kore: (količina za 1 koru, ovako x3)
 4 bjelanjka
6 žlica šećera
6 žlica lješnjaka (pečenih i grubo mljevenih)
1 žlica mljevenog PLAZMA keksa
Fil:


12 žutanjaka
80 gr šlaga u prahu
1 l mlijeka + 180 ml za šlag
3 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja
5 žlica brašna
1oo gr šećera
100 gr šećera u prahu
125 gr maslaca
125 gr margarina
200 gr milka čokolade sa sjeckanim lješnjacima
200 gr bjele milka čokolade
150 gr plazma keksa
1/2 l vrhnje za šlag dolcela 5+


Priprema:
Za koru umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodati šećer i na kraju lagano umješati plazma keks i lješnjake koje smo prethodno kratko ispekli u tepsiji na 150 C i grubo samljeli ( da ostanu malo krupniji, a ne fino mljeveni). Peći u okruglom kalupu br 26, koji smo obložili masnim papirom, 10 - 15 min. Ovako ispeći tri kore. Žutanjeke umutiti sa 100 gr šećera, brašnom, pudingom i 2 dcl mlijeka koje smo odvojili od 1l. Ostatak mljeka staviti da prokuha i u vrelo ukuhati umućene žutanjke, mješati dok se zgusne.
 

 

Ostaviti da se malo prohladi. U fil dodati grubo usitnjen plazma keks ( izlomiti) i podjeliti na dva djela. U još topao fil, u jedan dio izlomiti čokoladu sa lješnjacima, a u drugi bjelu čokoladu. Ostaviti da se dobro ohladi.
Zatim umutiti maslac i margarin sa 100 gr secera u prahu, podjeliti i dodati po jednu polovinu u svaki fil. Posebno umutiti šlag u prahu sa 180 ml hladnog mlijeka, pa podjeliti i dodati jedan dio u fil sa lješnjacima, a drugi u fil sa bjelom čokoladom.
Filovati, kora, žuti fil, fil sa lješnjacima, umućeno slatko vrhnje i tako do kraja.
Napomena:
Torta je izuzetno bogata i zasitna, kremasta i baš pogodna za sve vrste slavlja.Čvrsta je i fino se reže. Ovog puta nisam dodavala plazma keks, ali u original receptu ide pa sam napisala.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani




izvor:www.coolinarika.com

0 komentari