četvrtak, 24. prosinca 2015.
TORTA HAVANA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
Kora
200 gr. brasna
100 gr. putera ili margarina
5 kasika supenih secera
1 zumance
Bijela masa
1l mlijeka
250 gr. secera
30-35 gr. zelatina u prahu
500 ml slatke pavlake ili 3 slaga u prahu (omucena pouputstvu)
Medju korice
2 bjelanca
200 gr. secera
100 gr. mlevenih ljesnjaka(badema,oraha)
200 gr. brasna
Grilijaz za posipanje
100 gr. secera
2-3 kasike ljesnjaka i sl.
Priprema
Kora:
1.
Zamjesiti sve sastojke za koru (ako treba dodati 1-2kasike mlijeka) i ispeci koricu razvaljanu naoko 5 mm i okruglu naravno u velicini okrugle modle za tortu. Peci 10 ak minuta samo da blago zazuti.
Bijela smjesa:
Ovo napravite prvo pa onda sve ostalo.
1.
1l mlijeka prokuvati sa 250 gr.secera i dodati u to zelatin otopljen u pola case vode tople ili otopljen tako u micro-rerni. Spojiti sa mlijekom i jos malo ostaviti na vatri ali ne da vrije. Ako se to desi nema veze dodati vanilin secer jer zelatin malo pusti miris pa ce to neutralisati.Skloniti sa vatre kad se rastopio zelatin(par min.)i ostaviti da se hladi ,pa onda u zamrzivac da se brze stegne.
2.
Za to vrijeme napraviti grilijaz :Otopiti secer sa ljesnjacima i samljeti.
Medju korice:
1.
2 bjelanca umutiti sa 200 gr secera i malo limuna ,pa dodati ljesnjake i brasno zajedno predhodno izmjesano.Lagano to umijesati i rasporediti na 3 korice na masni papira(namazan) da budu manje za oko 2cm od modle za tortu.
Mozete ispeci odmah 2 u pecnici.Peci na 180 stepeni 10ak min. ne vise.Kad je peceno ako su se kore zalijepile namazati samo korice tj.papir dobro vodom i problem rijesen.
Namazati dobro modlu uljem svuda i sa strane.
2.
Umutiti slag. Vec stegnutu bijelu masu(netreba da bude zamznuta jer se nece moci mutiti)mutiti pjenasto i u to polako dodavati umucenu slatku pavlaku(vrhnje) ili slag.To sve mutiti dugo vise od 20 min.? Da bude lijepa krema, ako ima koja grudvica nema veze bice dobro.
3.
Sada kasikom stavljati bijelu kremu po dnu 1cm. preko posuti grilijaz ali ne do kraja ruba samo koliko je i korica koja ide sad preko. Opet red bijele mase do ruba ,pa malo grilijaz, pa korica i tako do vrha .
4.
Na kraju staviti masnu koricu i zamotati odozgo plasticnom filijom pa u zamrzivac ,najbolje do sutradan. Sutradan sacekati da malo odpusti iz zamrzivaca izvadjena pa je okrenuti i dekorisati .Moze se odozgo naribati malo sa keksom i ukrasiti sa slagom.
U toj izvedbi je se sjecam kad sam je prvi put jela.
Posluživanje
Umjesto medju korica moze se posipati samo grilijazom i keksom.Znaci,red bijele mase,red grilijaza,pa posuti sa malo mljevenog keksa ; pa red bijele , grilijaz keks i tako do kraja.Samo nikada skroz do ruba modle.Za modlu mozete uzeti i neku pogodnu serpu oblika torte.Tu varijantu sam koristila dugo godina i super je.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani.
http://www.coolinarika.com/
0 komentari