nedjelja, 13. prosinca 2015.
Torta “đavolica” za prave sladokusce!
Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski ukus!
To tvrdi i kreatorka recepta, slavna kuvarica Najdžela Loson.
Sastojci:
50 gr kakao praha (prosijanog)
100 gr smeđeg šećera
250 gr ključale vode
125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)
150 gr kristal-šećera
225 gr brašna
5 gr praška za pecivo
5 gr sode bikarbone
5 ml vanila ekstrakta
2 jajeta
Za glazuru:
125 ml vode
30 gr smeđeg šećera
175 gr putera
300 gr čokolade za miješenje
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje. Izmiješajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite pjenasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno miješajte.
Spojite ovu mješavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podijelite na dva dijela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno.
Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene dijelove torte da se potpuno ohlade na žici.
Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promiješajte.
Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.
Takođe možete dodati jagode koje ćete prije toga umočiti u rastopljenu čokoladu.
Izvor: lisa.rs
0 komentari