ponedjeljak, 28. prosinca 2015.
ŠUBARICE - DVOBOJNE
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
Kora
8 jaja
250 gr šećera
250 gr brašna
4 kašike vode
2 kašike ulja
1/2 pak prašak za pecivo
10 gr kako prah
Fil
200 gr brašna
400 gr šećera
1 l mlijeka
300 gr maslaca
1 aroma ruma
Ukrašavanje
100 gr kokosa
100 gr mljevenih orasa
100 gr čokolade za kuhanje
50 gr maslaca
PRIPREMA
Razdvojite bjelanca od žumanjaka.
Umutite bjelanke u čvrst snijeg te dodajte žumanjke.
Dodajte vodu, ulje i šećer te dobro umutite sa mikserom.
Pomješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah te dodajte sve zajedno u smjesu sa jajima.
Umutite dok vam svi sastojci nisu dobro sjedinjeni.
Pripremite veliku tepsiju za pečenje (kako mi kažemo od električnog šporeta) ili pecite koru dva puta u tepsiji veličine 25 cm sa 35 cm.Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta zavisno od pećnice.
Za fil pomješajte šećer i brašno sa malo mlijeka te dobro umutite sa mikserom.Zagrijte ostatak mlijeka samo malo bez da bude previse toplo te dodajte smjesu sa šećerom i brašnom.
Kuhajte dok vam se dobro ne zgusne između 8 i 10 minuta.
Kada ste fil ukuhali ostavite da se ohladi uz konstantno mješanje.
Kada se fil ohladio umutite maslac i postepeno dodavajte skuhan fil u maslac.Mutite lagano i dodajte aromu ruma.
Mješajte sa mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete pjenastu i čvrstu pjenastu masu.
Kada je kora pečena iskružite sa čašom na željenu veličinu te počnite da filujete šubarice.
Filujte šubarice kao na videu sa dosta fila bez da ih pritišćete previse.
Oblikujte fil lijepo te uvaljajte u kokos ili mljevene orase.
Pomješajte čokoladu i maslac te dodajte po kašikicu čokolade na šubaricu.Ostavite da odstoji bar 1 dan u frižideru pre posluživanja.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari