liker

"

petak, 11. prosinca 2015.

SOČNA ORAH TORTA










Ovu tortu sam obožavala kao mala kod moje ujne Mire. Obavezna je bila za slavu i Božić dok sam kao djevojčica za praznike odlazila kod deke i bake u malo, ali najdraže selo u u Šumadiji... Prije neki dan sam se sjetila ove torte i prelistala staru bilježnicu sa receptima, napravila i evo pišem recept ako se još nekom dopadne... Izuzetno sočna, prava starinska torta sa orasima i čokoladom.
Sastojci
Kore:
2 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
4 kašike mlijeka
4 kašike vode
2 kašike kakaa

 
1 prašak za pecivo
Sastojci za jednu koru, ovako ispeći dvije

Fil:
900 ml mlijeka
200.gr šećera
250 gr margarina
100 gr čokolade
250 gr mljevenih oraha (ili lješnjaka)
2 Vanilin šećer Dolcela

Ganache:
3 dl slatkog vrhnja za šlag
100 gr čokolade za kuhanje
80 gr milka čokolade

Priprema
1.
Za koru umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko i vodu, na kraju brašno i kakao sa praškom za pecivo. Peći u tepsiji na papiru za pečenje, oko 15 min na 180 C. Ja sam pekla u okruglom kalupu za torte br 26, ali torta nije bila puno visoka, mislim da bi bolje bilo u manjem kalupu. Ujna je uvjek pravila četvrtastu, ali u receptu koji imam ne pišu dimenzije pleha. Ovako ispeći dvije kore.
2.

 
Kada se kore ohlade, prerezati ih na pola po dužini, tako da dobijemo četri kore.
3.
Za fil prokuhati mlijeko, šećer i margarin. Na tihoj vatri da vri 20 minuta. Skloniti sa šporeta i dodati 100 gr čokolade i 250 gr oraha i 2 vanil šećera.
4.
Kalup u kome smo pekli kore obložiti prozirnom folijom, slagati jednu koru, preliti vrućim filom, druga kora i tako do kraja, završiti korom, ne filom. Fil je dosta rjedak ali tako treba, kore će to sve upiti.
5.
Ostaviti preko noći u frižideru, onda tortu okrenuti na tacnu i preliti ganacheom ili premazati umućenim šlagom.
6.
Za ganache otopiti obe čokolade u slatkom vrhnju na laganoj vatri, mješati da se fino otopi čokolada ali ne smije da vrije.
7.
Napomena:
U receptu piše tortu preliti čokoladnom glazurom, ili premazati šlagom, ja sam naprvila ganache. Najbolje je tortu napraviti dan ili dva ranije, da se fino stegne i da kore upiju fil. Što duže stoji meni je još ljepša. Izuzetno je sočna i fina torta. U fil možete dodati i rum po želji.

http://www.coolinarika.com/

0 komentari