liker

"

nedjelja, 20. prosinca 2015.

MACARONS: Francuski kolačići hrskavi izvana, kremasti iznutra








Ako ih već niste pravili, sigurno ste za njih čuli. Ovi francuski kolačići, hrskavi izvana, a kremasti iznutra, nikoga neće ostaviti ravnodušnim zato se u ovu malu avanturu vrijedi upustiti!





  Sastojci:

120 g šećera u prahu
80 g mljevenih badema
50 g šećera
2 bjelanca
malo kakaa

Fil:
200 g mliječne čokolade
100 ml pavlake za kuhanje


Priprema:

Oguljene bademe ili dvaput sameljite na ručnoj mašinici za mljevenje da dobijete fini prah, ili ih sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) da se oštrice ne bi pregrijale i bademi počeli ispuštati ulje. Važno je da su na kraju što finije samljeveni.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Pomiješati mljevene bademe sa šećerom u prahu. Zatim mljevene bademe i šećer u prahu prosijte i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.
Umutite bjelanca, pa postepeno dodajite šećer dok se ne dobije čvrst snijeg.
U to lagano umiješati smjesu bademe i šećera u prahu (ovo uradite veoma polako da bjelance ne splasne) i malo kakaoa za boju.
Masu sipati u poslastičarski špric i istiskati je na pleh obložen papirom za pečenje tako da dobijete hrpice prečnika oko 2,5 cm.
Ostaviti da odstoji pola sata i peći u rerni zagrejanoj na 150 °C 15 minuta.

Fil: Na tihoj vatri zagrijati pavlaku za kuhanje, pa u njoj otopiti čokoladu. Hladnim filom puniti makaronse (spajati po dva kolačića u jedan).

0 komentari