liker

"

četvrtak, 24. prosinca 2015.

Lekovite biljke koje možete naći u novembru i decembru









Leto je uveliko iza nas, a najveći broj lekovitih biljaka se bere u periodu od juna do septembra. Sada je jesen, a polako stiže i zima ali to ne znači da se u ovom periodu ne mogu naći lekovite biljke. U ovom tekstu ćemo pisati o lekovitom bilju koje možete naći u novembru i decembru.



  U novembru mesecu možete naći sledeće lekovito bilje: glog, iđirot, kleku, maslačak, odoljen (valerijana), zubac, repušina, trava od srdobolje, bundevino seme, zečji trn, zubača.

Udecembru mesecu, kada je već zima možete naći biljku Imela.

GLOG (Crataegus laevigata)

Koristi se kod srčanih problema, nesanice, grčenja materice. Glog raste po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima, može da raste do 4 metra, ima razgranat grm sa trnovima. Glog sadrži  flavonoide, koji poboljšavaju rad srca šireći srčane arterije, čime se poboljšava snabdevanje srca krvlju i kiseonikom. Za pripremu čajeva od gloga koriste se listovi, cvetovi i plodovi. Pročitajte više o glogu za srce.

IĐIROT (Acorus Calamus)

Raste većinom u barama,močvarama, i na obalama mirnih voda. Koren iđirota se koristi kod opšteg stanja slabosti organizma,kod nadutosti želuca ,creva i grčeva,izvaredno pomaže kod oboljenja žlezda i gihta. Doprinosi kod pokretanja tromog želuca i tromih  creva i u otklanjanju katara svih organa.Preporučuje se kod usporenog metabolizma i lenjosti creva,kao i kod bledila kože i vodenih bolesti.Izrazito mršavi ljudi trebaju da piju čaj od iđirota koji pospešuje apetit,pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

KLEKA (Juniperus communis)

Ova biljka je vrlo cenjena u narodnoj medicini. Cela biljka ima lekovita svojstva ali se najčešće koriste plodovi ljubičaste boje. Kleka se u narodnoj medicini kao diuretik, protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak, znojenje i sl. Primenjuje se i za spoljašnju upotrebu u obliku spiritusa (Spiritus juniperi), ili u jakoj rakiji za obloge i trljanje protiv nazeba, reumatizma i sličnih bolesti.


MASLAČAK (Taraxacum)

Maslačak je vrlo česta biljka u našim krajevima. Upotrebljava se za lecenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanje vode u organizmu. Blagotvorno deluje na bubrege, bešiku i pročišćava mokraćne kanale. Koren maslačka se može upotrebljavati za lečenje bolesti jetre kao i za detoksikaciju nakon upotrebe lekova. Listovi maslačka sadrže vitamine A,C,D i B kompleks, gvozdje, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar.

ODOLJEN ILI VALERIJANA (Valeriana officinalis)

Raste svuda po vlažnim mestima: uz živice po livadama, u šikarama uz potoke, na kamenitim stenama. Valerijana može da naraste i preko metar visine. leči poremećeni krvni tok, krvni pritisak i jača probavne organe. Takođe leči nervozu srca, bolesti živaca. Može se koristiti u obliku tinkture za lečenje živčanog uzbuđenja i histerije. Pročitajte više o Valerijani.


REPUŠINA (Lopuh)

Ova biljka raste u grupama pored vode i  ima krupne, široke listove tamno zelene boje.
Repušina sadrži etarična ulja koja se mogu koristiti za lečenje oboljenja reume, gihta, katara želuca. Takođe se koristi kod alergija, temperatura, teškog disanja, prehlada, kao diuretik, protiv crva, kod hrnoničnog boa, bola mokraćnih puteva, kod mokraćnih kamenaca, sezonskog alergijskog rinitisa, profilakse migrene i kožnih problema.


  www.cajeviza.com

0 komentari