liker

"

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

JEDNOSTAVNI ČOKO-KOKOS PRSTEN










JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna









SASTOJCI
Za bijelu masu
5 bjelanjaka
200 g šećera
3 vrećice vanilije šećera
250 g kokosa



Za tamnu masu
200 g putera
200 g šećera
2 vrećice vanilije šećera
malo soli ( između prstiju )
5 žumanjaka
1 jaje
200 g brašna
3 male kašikice praška za pecivo
30 g kakao
60 ml mlijeka



Za premaz
75 g čokolade
50 g bijele čokolade
malo ulja

PRIPREMA
Za bijelu masu
Bjelanjke dobro umutiti . Dodati postepeno šećer i vaniliju i dalje tako čvrsto umutiti ( da se masa sa nožem može presjeći ). Polako dodati kokos i sve dobro pomješati sa kašikom . Okruglu prsten formu od 26 cm ili gugelhupf formu dobro namastiti sa puterom i sa preznama posuti ( da se masa može lakše izvaditi iz forme ).Masu staviti u formu i u sredini napraviti malu udubinu slika .

Mekani puter dobro umutiti sa šećerom i postepeno dodavati žumanjce 1 jaje i dalje mutiti.Brašno sa kakaom i praškom za pecivo prosijati i postepeno miješati sa mlijekom u masu. Gotovu čokoladnu masu polagano prekrivati preko bijele mase slika

i peći oko 60 min.na 170°C.


Kolač ostaviti oko 15 min. u kalupu i onda ga okrenuti i ohladiti. Ohlađeni kolač preliti sa tamnom čokoladom u koji se doda malo ulja i ukrasiti sa bijelom čokoladom po želji.

POSLUZIVANJE
Kolač možete isto ukrasiti sa kokosovim brašnom , tako da prvo pomažete čokoladom i onda odmah prekrijete čikoladu sa kokosom.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari