liker

"

petak, 25. prosinca 2015.

BOŽIĆNA KESTEN TORTA









JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna



 




SASTOJCI
Za biskvit:
225 g margarina
375 g šećera
3 žumanca
300 g oštrog brašna
1,5 prašak za pecivo
3 dcl mleka
150 g mlevenih oraha
3 belanca




Za čokoladni kesten krem:
4 cela jaja
250 g šećera u prahu
200 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
500 g kesten pirea
2 kašike ruma




Za beli kesten krem:
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
500 ml mleka
6 kašika šećera
500 ml slatke pavlake
250 g kesten pirea

PRIPREMA
Biskvit:
Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje a stranice malo namažite margarinom.
U plastičnoj posudi najpre mutite mikserom omekšali margarin sa šećerom i potom dodajte 3 žumanca. Mutite nekih 15-20 minuta da se šećer što bolje rastopi. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte penasto umućenom margarinu sa šećerom i žumancima, a potom dodajte i mleko i sve to mutite dalje mikserom dok se masa lepo ne ujednači. Dodajte i mlevene orahe i mutite još malo. Potom umutite čvrst sneg od 3 belanca, dodajte u smesu i sada samo lagano sve promešajte varjačom. Ulijte smesu u pleh koji ste prethodno pripremili i pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, oko 35-40 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen. Kada čačkalica izađe skroz suva, biskvit je gotov.

Čokoladni kesten krem:
Uzmite dve šerpe, jednu veću i jednu manju. U veću sipajte vode do pola a u manjoj izmutite jaja sa šećerom u prahu. Veću šerpu sa vodom stavite na šporet da proključa i potom stavite na nju manju šerpu sa jajima, smanjite vatru na pola, i kuvajte jaja na pari uz lagano mešanje varjačom. Krem se kuva oko pola sata, pa kada vidite da počinje da se zgušnjava, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, dobro izmešajte da se rastopi i kuvajte još malo, nekih 5 minuta, dok se krem ne zgusne. Skinite s vatre i prekrijte krem prozirnom folijom da se ne stvori korica, i ostavite ga na hlađenje.

 
Beli kesten krem:
Dok se čokoladni kesten krem hladi, pripremite beli kesten krem. Skuvajte puding od slatke pavlake tako što ćete od 500 ml uzeti malo mleka i razmutiti u njemu prašak za puding sa šećerom, i to ukuvate u ostatak mleka. Skinite s vatre kad se zgusne i takođe prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

Kada se čokoladni kesten krem ohladio, dodajte mu omekšali margarin i penasto izmutite. Dodajte i rum i kesten pire i sve dobro izmešajte mikserom.Za beli kesten krem, izmutite slatku pavlaku, pa u ohlađeni puding umešajte 5-6 kašika i izmutite mikserom, dodajte i kesten pire pa promešajte i na kraju dodajte i preostalu umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mešajući mikserom na najmanjoj brzini.

Filovanje torte:
Ohlađeni biskvit presecite na 3 dela. Pazite kako postupate sa biskvitima da se ne izlome, zato ih pažljivo prenosite.
Na prvi deo nanesite polovinu čokoladnog kesten krema, stavite drugi deo biskvita, nanesite i drugu polovinu čokoladnog kesten krema, poklopite sa trećim biskvitom i celu tortu premažite belim kesten kremom.
Možete i samo premazati, ili premazati sa malo krema a ostatak upotrebiti za ukrašavanje kao što sam ja uradila.
Ukrasite po želji. Ja sam na kraju središnji deo torte posula sa malo čokolade u prahu.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari