nedjelja, 13. prosinca 2015.
BAKINI ČUPAVCI
Kad sam rekla da ću napraviti čupavce, čulo se: “Imaš bakin recept u staroj bilježnici s receptima!”. Otvorila sam receptić, sastojci su bili na broju i napravila ove mekane, sočne čupavce koji se tope u ustima.
SASTOJCI:
Biskvit:
3 jaja
15 žlica šeć
era
1 dl ulja
1 dl mlijeka
17 žlica brašna (mekog)
1 vrećica praška za pecivo
malo soli
Čokoladni umak:
250 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
oko 2 dl mlijeka
i još….
300 g kokosa
PRIPREMA:
Pećnicu upaliti na 180°C. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno sa praškom za pecivo (malo po malo) i sol. Ručno dodati snijeg od bjelanjaka. Pleh dimenzija 30×30 obložiti papirom za pečenje, te uliti i poravnati pripremljenu smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i čačkalica suha izađe van). Ohladiti biskvit.* Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (ja sam ih rezala na dimenzije 5×5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu i otopiti.
Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, al ne prerijedak umak**). Kad proključa, skinuti s vatre.
U duboki pijat staviti kokos. Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si pinjurom), ocijediti, te staviti u pijat sa kokosovim brašnom da se kokos zaljepi sa svih strana Gotovog čupavca slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohladi. Čupavci budu meki, sočni i tope se u ustima. Dva čupavca sa slike zamrznula sam, i pogodni su za zamrzavanje. Kad ih napravite, željenu količinu stavite u alu foliju i zamrzivač. Kad se zaželite, izvadite iz zamrzivača i za par sati imate mekane fine čupavce.
POSLUZIVANJE:
*Kako sam kasno radila biskvit, nije mi se potpuno ohladio, a isto sam izrezala kockice i lagano mlakog umakala u čokoladu.
**Točnu količinu mlijeka ne mogu napisati jer sam otprilike dodavala čokoladi i maslacu, ali otprilike je to cca 2, 2.5 dl.
***Imala sam domaća, jaaako mala jaja, pa sam radila sa 4 jaja, a ostale sastojke u količinama koje su navedene u receptu.
http://www.coolinarika.com/
0 komentari