liker

"

nedjelja, 11. prosinca 2016.









Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo! Od drugih sličnih recepata razlikuje se po tome što se pre pečenja kratko zamrzava kako bi se potom mogla bez ispadanja fila iseći na komade i peći.

Sastojci
    Za jedan rolat:
    malo kisele vode i ulja
    1 čaša pavlake kisele
    200g kečapa
    200g seckane šunke (ili neke druge salame)


      300g
    sira
    300g šampinjona
    Za premaz:
    2 jaja
    1 čaša kisele pavlake
    1 kesica origana

Priprema
    1.
    Raširiti prve dve kore i obe samo poprskati sa malo ulja i kisele vode.
    2.
    Raširiti treću koru preko prve dve i na nju naneti celu pavlaku.
    3.
    Raširiti četvrtu koru preko treće pa preko nje rasporediti 200g seckane šunke (jasno je da se samo prve dve kore prskaju uljem i kiselom vodom).
    4.
    Petu koru staviti preko četvrte pa je premazati sa 200g kečapa.
    5.
    Preko šeste kore rasporediti 300g sira.


      6.
    Na sedmu koru naneti 300g prženih šampinjona (prže se dok im tečnost koju puste ne uvrije).
    7.
    Ovako složene kore uviti u rolat koji treba staviti na poslužavnik pa odložiti na 1 sat u zamrzivač kako bi se mogao seći na kolutove koji će se peći.
    8.
    Rolat seći na kolutove debljine debljeg prsta , ređati ih na pek papir ili u podmazan pleh .
    9.
    Svaki komad premazati mešavinom jaja i pavlake.
    10.
    Posuti origanom.
    11.
    Peći na 200C , pa kad porumene smanjiti temperaturu i još malo dopeći.

Posluživanje
Od jednog rolata dobićete priličan broj komada pite, ako imate veći broj gostiju napravite od celog pakovanja kora 2 rolata , naravno poduplajte količinu fila.Ovaj premaz se može i smanjiti na 1 jaje i 1/2 čaše pavlake za jedan rolat.








Sastojci:
Potrebno je:
 3 lista većih oblandi
 800gr šećera
 2dcl vode


   250gr margarina
 600gr mleka u prahu
 100gr crne čokolade

Priprema
Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu.


  Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.
zalfija-640x480





Kada je stvarao ovaj svet, Bog je mislio na sve i sve je dizajnirao sa određenom namerom. Svaka biljka, svaki cvet, svaki struk grase ima svoj smisao, iako mi često ne umemo da ga pronađemo.

zalfija-640x480

Sve što je stvoreno je stvoreno za čoveka, pa i žalfija, jedna od najzdravijih biljaka na planeti.

Nekada davno su ljudi bili svesni moći biljaka, ali danas su preokupirani nepotrebnim stvarima i ne mogu da sagledaju božiju milost kroz prirodu koja ih okružuje.

Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od reči „salvare“ što znači spasiti ili izlečiti.

Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smešama za balsamovanje u grobnicama faraona. Grčki lekar Dioskorid ju je koristio da izleči krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

U vreme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se najlekovitijom biljkom.

Ona se koristila za lečenje skoro svih bolesti i dobila je status svete biljke.

Od aktivnih sastojaka, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, soli kalijuma i kalcijuma, ali i još neke neidentifikovane supstance.

Žalfija ima isceljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit.



Kod dijabetesa se preporučuje mešanje žalfije i hajdučke trave. Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je za lečenje upala grla i krajnika. Najbolji način primene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja.

Žalfija može da utiče na lečenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unost čaja od žalfije povećava lučenje mleka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od nastanka abortusa.

Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, sprečava nastanak šloga i pomaže kod paralize. Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja.

Neki lekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlezda i tremora.

Oni preporučuju konzumiranje dve šolje čaja od žalfije na dan. Ovaj čaj odlično deluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata.

Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.

Čaj od žalfije možete pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.

Izvor: Webtribune.rs

subota, 30. travnja 2016.









SASTOJCI
80dkg pilećih prsa (bez kožice)
50dkg lisnatog tijesta
2 dcl kiselog vrhnja

20 dkg šunke za pizzu
40 dkg sira (gauda, podravec ili neki sličan)
ulje
malo soli i papara

PRIPREMA
1.
Pileća prsa tanko filetirajte, posolite, popaprite. Popržite na ulju s obje strane nekoliko minuta.
2.
Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik, dužine tepsije u kojoj ćete peći.



Na tijesto po dužini posložite šunku za pizzu, posložite pileće filete i naribajte sir. Malo manje od pola širine tijesta nemojte nadjevati. Zarolajte tijesto, krajeve malo uvucite.
3.
Štrudlu prebacite u nauljenu tepsiju. Premažite kiselim vrhnjem i pospite ribanim sirom. Pecite na 200°C nekih 25 minuta. Izrežite na komade tri do četiri centimetra širine ili po želji. Poslužite uz zelenu salatu ili neku po vašoj želji.
Posluživanje
Piletina spremljena na ovaj način jako je ukusna i hladna.






Kuglice su zaista jednostavne za napraviti a ukus im je divan
SASTOJCI
180 g Tamne cokolade
180 ml Vruce crne kafe

24 komada
Piskota,samljeti
1 kasika espresso kafe u prahu ili 1 kasika obicne kafe
220 g Mascarpone sira
Uvaljati
180 g Tamne cokolade
1 kasika Ulja

PRIPREMA
1. Saviti cokoladu u zdjelu pa je preliti vrucom kafom.Mjesati da se ujednaci.
2. U drugu zdjelu staviti samljevene piskote,kafu u prahu i izmjesati.
3. Istresti istopljenu cokoladu i mascarpone sir i ismjesati smjesu da vam se ujednaci.



4. Smjesa je malo ljepljiva ali nebrinite.Ako zelite mozete staviti smjesu na 10 minuta u frizider pa onda praviti kuglice.
5. Praviti kuglice i ostavljati na oblozenu tepsiju.Ostaviti ih u frizide bar 30-60 minuta da se ohlade i stvrdnu. Ako hocete mozete ih staviti i u zamrzivac na 15 minuta pa ih onda preliti cokoladom ako se zurite.
6. Istopiti cokoladu s uljem i onda jednu po jednu truffle umakati u cokoladu. Posuti sa kakaom, cimetom,samljevenim piskotama,ili jednostavno preliti cokoladom. Ostaviti ih u frizider bar jos 30 minuta pa posluziti.
7. Posluziti ih uz kafu.
POSLUZIVANJE
P.S.U orginalnom receptu ide i instant puding a ako ga nemate nemorate ga staviti jer je ukus i bez njega odlican. Isto tako ja sam pravila svoj mascarpone sir i super su bile.










Sastojci
1 kg. mesa po želji (u ovom slučaju svinjski kotleti)
nekoliko velikih krompira
1 velika kapula
2 veće mrkve
4 režnja češnjaka
malo ulja
1 dl. bijelog vina
i još soli, papra i vegete
desetak listova svježeg bijelog kupusa

Priprema





1.
Meso špikovati češnjakom, politi uljem i utrljati začine.
2.
Krompir oguliti i izrezati uzdužno, nauljiti, začiniti i staviti na dno nauljene škrovade (najbolje “kikiriki” škrovada s poklopcem). Očišćenu mrkvu isjeći na krupnije komade, kapulu prepoloviti, pa i njih “ušuškati” u krompir.
3.
Na krompir staviti meso
4.
Zaliti vinom.
5.
Sve prekriti u dva reda listovima kupusa
6.
Poklopiti (ako nemate poklopac dobro zatvorite s nekoliko slojeva alu-folije) i peći na 220°C oko 2 sata.
7.
Zatim izvaditi iz pećnice i odstraniti gornji sloj pocrnjelih listova kupusa koji su “dehidrirali”, i svoju tekućinu “poklonili” mesu i povrću koje ostaje super sočno!
8.
Donji listovi su savršeno ispečeni i izuzetno ukusni!









Sastojci
150 ml mleka
250 g secera
250 g margarina
250 g mleka u prahu



2 zlice kakaa
1 Vanilin šećer Dolcela
1 manje oblatne ili 4 lista oblatne


 


Priprema
1.
Staviti u posudu za kuvanje mleko, secer, vanil secer i margarin, pa kuvati kratko, do tacke vrenja.
Ukloniti sa vatre i dodati mleko u prahu, pa sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati dve zlice kakaa. Prohladjenim filom filovati listove oblatne, pritisniti. Ostavite na hladno da se oblatne stisnu.