liker

Blogroll

"

Grow Together Mentors Inspire Us In Life
Pokreće Blogger.

Latest Release

srijeda, 11. siječnja 2017.

noge






Vjerovatno ste primjetili da se tokom hladnog vremena prvo smrzavaju noge. Na hladnoći se usporava cirkulacija krvi, krv sporo dospijeva do ekstremiteta. Naša stopala se brzo hlade. Zatim nastaju posljedice…

noge

Prehlade, cistitis, oboljenja bubrega – to je manji spisak onog što može biti posljedica hladnih nogu. Ali, kako se ugrijati?

Ponekad, u večernjim časovima poslije posla, dugo čekamo prevoz, a volimo i večernje zimske šetnje. Ni čizme sa debelim đonom, i vunene čarape, često ne pomažu zadržavanju toplote. Prste počinju da trnu, i vi osjećate kako se hladnoća širi po cijelom tijelu.

Zato smo za vas pripremili zaista djelotvoran način grijanja stopala, piše uspesnazena.com!

Biće potrebno:

– vaša zimska obuća
– makaze, marker
– reflektujući materijal.

Može poslužiti foliju za zaštitu šoferšajbne automobila, koja se prodaje u kineskim radnjama, i koju mnogi od vas sa uspjehom koriste za zadržavanje toplote u domu u hladnim zimskim danima.

Postupak:

Izvadite iz svoje cipele uložak i prislonite ga na foliju.

ulosci-1

Markerom ocrtajte ivice uloška. Isjecite novi uložak i stavite ga u svoju cipelu (čizmu).

ulosci-2

Odozgo vratite svoj pređašnji uložak.

ulosci-3

Na ovaj način reflektujuća folija će odražavati toplotu tijela i sprečavati prodiranje hladnoće.

Neka vam bude toplo ove zime!

Izvor: uspesnazena

utorak, 10. siječnja 2017.










Sastojci:
Za koru:
2 šolje mekog brašna,
2 šolje šećera,
3/4 šolje kakao-a,
2 kafene kašičice praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
na vrh noža soli,
kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),



šolja mlijeka,
pola šolje ulja,
2 jaja,
šolja vruće vode,
vanilin šećer
Čokoladni fil:
1 ½ margarin,
šolja kakao-a,
5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
pola šolje mlijeka,
vanilin šećer,
kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)

Priprema:
Stavite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom.
Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji. Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.



Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore).
Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.
Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu. Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suv, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobije savršenu gustinu.
Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja. Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu. Uživajte!







Sastojci
Potrebno: 2 jaja
1 jogurt u čaši
kvasac 50gr
2 dc vode


  2 kašikice šećera
2 kašikice soli
brašno po potrebi (oko 700-800 gr) tip 400 glatko
susam za posipanje
150 gr margarina za mazanje (koristila sam light margarin

Priprema
1.
Kvasac i šećer staviti u mlaku vodu. Promešati i ostaviti da uskisne.
U brašno dodati jaja, so, jogurt i uskiseo kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti 5 minuta da se odmori, pa razvaljati u veliki pravougaonik, tanak oko 5mm. Premazati margarinom.
2.
Uvaljati u rolat. Iseći rolat na debljine oko 4-5 cm.
3.
Složiti u okruglu posudu.
4.


  Masa mora da se udvostruči.
5.
Na vrh svakog rolata staviti malo margarina i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.
6.
Pogaču držati u suvoj krpi.

nedjelja, 11. prosinca 2016.









Sastojci
Biskvit:
6 žlica šećera
4 žlice brašna
3 žlice ulja
7 žlica mljevenih oraha

 
1 žlica kakaa
6 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
Krema:
400gr šećera
1 žlica gustina
4 kom pudinga od vanilije
250gr margarina
150gr mljevenog keksa
150gr otopljene čokolade
1/2l vrhnja za šlag
fanta naranča
jaffa keks
piškote
1,5l mlijeka
Priprema
1.
Biskvit:
1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.
Krema:
1. U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding.
2. Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin.
3. Kremu podijeliti na 3 dijela.
1 dio dodati mljeveni keks,
2 dio dodati otopljenu čokoladu,

 
3 dio ostaje žut.
Slaganje:
Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom,
preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje.
Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu.
Preko piškota premazati žutu kremu.
Tortu premazati šlagom.
2.
Slikica
Posluživanje
Isprobano:
2. ivonad 1

3. čokoladirana verzija by Ana1980 1
by Ana1980 2
4. rođendanska by linapinky 1
linapinky 2

5
6. Opet sam je pravila, po tko zna koji put 1
7. Divna Barbi verzija od Trove
Trova presjek
Trova cijela torta
Trova presjek
8. Nadalinkina rođendanska
Nadalinka presjek
9. Još jedna rođendanska od wgstudio 1
wgstudio 2







Donosivam najbolji recept za galete ili bakini kolac. Kazem samo za onaj recept da je najbolji koji je isproban od velikih broja osoba a i ukljucujuci i mene . Galete koje ostaju mekane po nekoliko dana ako se nepojedu koliko su dobre.

Sastojci
    4 veca jaja
    300 ml ulja


      300 gr secera
    korica od jednog veceg limuna
    250 ml mleka
    600 gr brasna
    1 prasak za pecivo

Priprema
    1.


      Izmesati jaja i secer mikserom pa polagano dodavati ostale sastojke za galete, pa sve sjediniti.
    2.
    Kada se kalup dovoljno zagreje za galete, lagano ga nauljiti, a potom vaditi zlicom smesu za galete i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa ( 2 - 3 zlice smese ), pa zatvoriti kalup i peci dok se ne upali zeleno svetlo a ugasise crveno ili dok ne porumeni.
    3.
    Na nekim aparatima za galete obavestava lampa kada svetli crveno tada galete se trebaju jos peci a kada se izgasi crvena lampa i upali se zelena, tada su galete su gotove i odma vaditi iz kalupa.







Sastojci
BISKVIT:
500g. mljevenih keksa,petit,plazma,albert po ukusu
2 vrhom pune zlice kvalitetnog kakaa ili cokolade u prahu
100g. secera
1 vanilin secer ili par kapi ekstrakta vanille
300ml kave
KREMA:


  2 zumanjka
150g. secera u prahu
1 vanilin secer ili par kapi ekstrakta vanille
50ml. likera rum,vanilla burbon,cokolada po ukusu
150g. maslaca ili margarina za kreme i kolace

Priprema
1.
Izmijesajte sastojke za kremu.
2.
U zdjeli rukama izradite sastojke za biskvit,te ga valjkom razvaljajte na prozirnoj nauljenoj foliji,podlozi.
3.


  Nadjenite bisvit kremom,i smotajte u roladu.Ohladite barem sat-dva prije posluzivanja.
4.
Po zelji ukrasite kakaom,cokoladom u prahu,cokoladnim mrvicama ili ribanom cokoladom.








Sastojci
Podloga
270 g pereca
300 g kikiriki maslaca
200 g maslaca
1 vanilija
150 g secera u prahu


  Nadjev
150 g mlijecne cokolade
250 g kikiriki maslaca
Glazura
200 g tamne cokolade
120 g maslaca
Dekoracije
usecerene ruzine latice
cokoladna srca-praline

Priprema
1.
Perece samelji u multipraktiku sto sitnije . U manjoj posudi otopi kikiriki maslac , maslac i vaniliju na laganoj vatri . Mijesaj dok se sve ne otopi . Otopinu masla dodaji polako na tubi na vrhu multipraktika uz stalno mijesanje . Sve ce izgledati kao rijetka masa , ali tako treba biti .
2.
Smjesi dodaj secer u prahu i nastavi mijesati sa prekidima jer ce smjesa postati tvrda i mrvicasta kada jednom dodas secer . Sve prebaci u vecu zdjelu za mijesanje i jos malo izmijesaj kao kada kruh mijesis , dok se sve ne ujednaci .


  3.
Dublji pleh velicine 20 X 30 cm oblozi papirom za pecenje tako da uglove dobro presavijes . Dobivenu smjesu za podlogu ispi u pleh i ravnomjerno utisni po dnu oblozenog pleha . Ostavi sa strane do upotrebe .
4.
Nadjev napravi tako sto ces cokoladu i kikiriki maslac otopiti na pari u jednolicnu i glatku masu . Prelij nadjev preko podloge i sve stavi u hladnjak na nekoliko sati ili u frizer na 30 min da se sve lijepo stisne i da bude lakse rezati .
5.
U medjuvremenu na pari otopi cokoladu i maslac za glazuru . Povremeno promijesaj , dok sve ne bude fine i  glatke strukture .
6.
Ohladjeni kolac izvadi iz pleha i ostrim nozem narezi na stangice zeljene velicine . Jednu po jednu stangicu utapaj u cokoladu i ostavi na resetku da se dobro ocijede i cokoladna ocaklina skruti .
7.
Gotove stangice ukrasi sa usecerenom ruzinom laticom i cokoladnim srcem , ili po svom nahodjenju . Mogu dugo stajati na sobnoj temperaturi u cvrsto zatvorenoj kutiji .